24 czerwca 2012

SAMO ZDROWIE 4

Nadal nie ma porozumienia między ministerstwem Zdrowia a lekarzami. Uparł się i minister i lekarze. Min. Zdrowia Arłukowicz nakazał lekarzom zakasać rękawy i wziąść się do roboty. Nakazuje on by podpisywali lekarze umowy z NFZ wraz z ustawą o karaniu za źle wypisywane recepty. Lekarze jednak od 1 lipca będą wypisywać tylko 100 % płatne recepty. Min. Zdrowia Arłukowicz jednak chce odejść ze stanowiska ministra. Nie ma straty, będzie następny. Matoł nie rozumie że swoim uporem okrada pacjentów zwalając winę na lekarzy którzy nie muszą podpisywać niewłaściwej umowy. Najlepszym rozwiązaniem będzie gdy lekarze będą wypisywać recepty bez podawania stopnia refundacji, a refundacją zajmą się apteki. Mają one książkę "Spis leków refundowanych" i na jej podstawie mogą reglamentować leki. Lekarze wtedy zajmą się tylko leczeniem, ale będą musieli powiadomić pacjenta które leki są refundowane, a które nie. Już ruszyła komputeryzacja lekarzy przyjmujących pacjentów. Nie potrzebna karta magnetyczna i ta z chipem, gdyż dane są zapisane w komputerze. Dobry to pomysł, gdyż pacjent który zapomni zabrać ze sobą kartę magnetyczną nie będzie tracił wizyty u lekarza. Tak proponowałem w poprzednich artykułach "Samo Zdrowie" i tak się stało. Teraz trzeba poczekać aż refundacją zajmą się apteki. Chcesz być zdrowym ? - jedz potrawy oryginalne. Oryginalne potrawy to te naturalne które nie zostały przetworzone, z których nie wyciągnięto tzw. "śmietany", do których nie dodaje się składników ( suplementów ) wyciągniętych z innych potraw, które nie zawierają konserwantów, aspartamu i innych szkodliwych składników. "Śmietana" to składniki pokarmowe jak m.in. białko, cukry, białka mleka i mikroelementy jak m.in. magnez, selen, cynk, żelazo i kompendium witamin głównie wit. E, A i C. Te składniki dodaje się do wielu potraw by je wzbogacić. Po co zabierać a potem wzbogacać ? Chyba lepiej polecać chorym pokarmy zawierające większe niż inne ilości składników niezbędnych dla poszczególnych chorób. Jeżeli są badania naukowe o fatalnych skutkach tzw. suplementów diety, to nie są one chętnie publikowane. Przykładowo ; osoby które korzystały z suplementu pokrzywy i cynku które poprawiają jakość skóry, włosów i paznokci spotkały się z odwrotnością ich działania czyli - wypadały tym osobom włosy. Przyczyną fatalnych skutków mogło być przekroczenie dawki zalecanej lub za długi okres przyjmowania suplementów. Ale najczęstszą przyczyną moim zdaniem jest skutek odstawienny i brak innych składników dla suplementów. Gdy odstawiamy suplementy to następuje z czasem reakcja odwrotna, gdyż organizm przyzwyczailiśmy już do nich. Nie to chciałem przekazać a tylko to, że każda witamina i mikroelementy żeby były przyswojone przez organizm muszą mieć swoje środowisko. Te środowisko to inne związki organiczne które rozkładają witaminy i resztę by organizm przetworzył je na te z których on korzysta. O tym zapominają producenci żywności. Przykładowo ; żeby organizm przyswoił wapń to musi on dostarczyć jednocześnie m.in. magnez, fosfór, krzem, wit. D3, kwasy omega3, wit. C i A. Na ogół każda potrawa nieprzetworzona zawiera w sobie wystarczająco dużo składników by były przyswojone witaminy i inne związki organiczne zawarte w nich przez organizm. Mleko z którego odwiruje się witaminy i białka jest bezwartościowe i nie przyswajalne nawet wtedy, gdy dołoży się to co wcześniej zabrano z innych produktów. Naturalne mleko zawiera w sobie wystarczająco dużo związków organicznych, by bez dodatków było przyswojone. Jeżeli mleko naturalne jest nieprzyswajalne, to tylko dlatego że sprzedaje się je małowartościowe, często bez zawartej w niej śmietany. Na przykładzie mleka zwróciłem uwagę na problem karmienia nas suplementami a nie pełnowartościowym pokarmem. Warto zastanowić się nad tym. Wszelkie wskazówki o zdrowiu należy traktować nie zawsze dosłownie, gdyż kolejne badania naukowe mogą zmienić dotychczasowy porządek. Nadal nie ma jasnych informacji na temat ; jaką jemy sól ? Podobno jedna firma z Inowrocławia poprzez firmę "Konsalt" rozprowadzała na cały kraj tę skażoną sól odpadową. Zawierała ona m.in. siarczan sodu, chlorek sodu nieorganiczny oraz azotan potasu który jest rakotwórczy który nadaje się tylko do prochów strzelniczych. Można zrozumieć ukrywanie całej prawdy by nie robić paniki, ale kiedyś trzeba wyjaśnić społeczeństwu co naprawdę jemy. Tak samo chcemy jako społeczeństwo wiedzieć z czego robi się susz jajeczny. Moim zdaniem należy doprowadzić do tego by Sanepid i inne instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo naszej żywności na bieżąco badały żywność w całym kraju, a nie tylko wtedy gdy wyjdzie afera. Aktualnie można już dziś leczyć HIV jedną tabletką dziennie. Wcześniej podałem inne dane na ten temat, gdyż nie znałem zmian jakie nastąpiły w tej materii.

Brak komentarzy: